Trenutno ste tukaj:
Drevesne Vrste na Goričkem PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Sreda, 04 April 2007 13:57

Image

Drevo Naključnim obiskovalcem se na prvi pogled zdi,da ni veliko  število drevesnih vrst katere se nahajajo v gozdovih Goričkega. Kot dokaz o zmotnem mišljenju vam bomo pokazali, da na našem koncu velja izredna pestrost drevesnih vrst.
     Na naši gozdno- učni poti opazimo številne drevesne vrste. Natačneje jih je vse skupaj 15 drevesnih vrst. Ob teh drevesih so na tablah napisana imena drevesnih vrst v 5 jezikih in te drevesne vrste se razprostirajo skozi celotno učno pot.
    Na naši spletni strani smo vam tako tudi pripravili seznam drevesnih vrst, katere si lahko ogledate v spodnji tabeli:

 

 

 

Ime Drevesne Vrste
Informacije o posamezni vrsti drevesa
 Črna Jelša in Vrba
Rasteta ob jarkih in ob potokih,Črna jelša zraste v višino 20m in  v debelino 30cm. Ljudje jo uporabljajo izključno za drva. Vrbin les je nizkokaloričen
Rdeči Bor
Zraste v višino do 30m in v debelino do 1m. Je naštevilnejši predstavnik gozdov na Goričkem. Njegova maksimalna starost je 600 let. Njegov les se uporablja predvsem v gradbeništvu nekaj malega pa tudi v pohištevni industriji.
Hrast Graden
Doseže velikost do 33m in debelino do 1m. Doseže maksimalno starost tudi do 700 let. Njegov les je vsestransko uporaben in se uporablja za: parkete, pohištva, furnir, vinogradniške sode
Breza Pionirska drevesna vrsta. Zraste v višino do 20m in debelino 30cm. Zelo znana je njena bela skorja zato jo radi zasajmo ob domovih in raznih parkih. Iskane so tudi drva iz breze, zaradi odlične lastnost, da pri gorenju ne prasketa. Ta drva uporabljamo predvsem za gorenje v raznih kaminih.
Beli Gaber
Zrastev višino do 20m in debelino maksimalno do 60cm. Ljudje ga uporabljamo predvsem za izdelavo kakšnih orodij in pa za drva. Pri tem moramo poudariti, da ima veliko kalorično vrednost zato je primeren za drva. Močno ga načenjata divjad, njegvo hitro odpadlo listje pa zelo dobro vpliva na rodovitnost tal. 
Smreka
Na goričkem je nasejena umetno. Torej ni avtothona vrsta. Problem tukaj predstavlja znani zajedalec smreke pod imenom Lubadar. Zraste v dolžino do 40 m in debelino do 1m.
Evropski Macesen Ga redko najdemo v goričkih gozdovih. Je edini iglavec v goričkih gozdovih, ki v jeseni odvrže iglice. V Prekmurju zraste do 40 m in v debelino do 50 cm.
Trepetlika
Gozdarji jo pogostoo že izsekajo v majhnem gozdu zaradi majhne uporabnosti njenega lesa. Zraste v višino do 20 m in debelino do 40 cm.   
Domači Kostanj
Jeseni nas razveseli s svojimi okusnimi plodovi, ki so dobri kuhani, pečeni in celo surovi.  Kostanj obrodi vsako leto, starejše drevo obrodi letno od 100 do 200 kg plodov. Raste v  toplejših gričevnatih legah. 
Divja Črešnja
Njen najlepši obraz opazimo v mesecu maju. V višino zraste do 25 m in v debelino 50 cm. Njen les je zelo rabljen v zadnjem času, zato se njihova količina se zmanjšuje. 
Lipa 
Simbol slovenske države, sadimo jo v parkih in dvoriščih. Doseže starost celo do 1000 let. Lipa ob tromeji je bila zasajena 27.05.1989 kot srečanje treh mest:Murske Sobote, Furstenfelda in Kormenda
Gorski Javor

Izvira iz Karpatov in Alp. Na goričkem so ga v gozdovih zasajali zaradi njegovega cenjenega lesa. Ima najvrednejši les izmed vseh vrst javorov. Na goričkem zraste v debelino do 35 m in v debelino do 1,5 m.

 

Zadnjič posodobljeno Torek, 10 April 2007 12:49
 
Vreme